Tento recept pochádza zo Sicílie, no s obľubou ho pripravujú po celom Taliansku a dokonca aj na Malte. Coponata je zeleninové jedlo, ktorého základom je baklažán. Pre svoju variabilnosť môže byť podávaná ako hlavý chod, či príloha k rybe a zemiakom. Veľa ľudí ju pripravuje na picnic. Jej príprava je nesmierne jednoduchá, no práve to je základ v talianskej kuchyne.
A čo všetko potrebujete na jej prípravu?
· baklažán
· paradajky alebo paradajkové pyré
· paradajkový koncentrát
· cesnak
· cibuľa (stredná)
· kapary
· olivy ( čierne aj zelené)
· cibuľa
· cesnak
· ocot ( 1 lyžička)
· olivový olej
· soľ
· čierne korenie
· cukor (1 lyžička)
Pred tým ako začnete nakrájajte si baklažán malé kostky, poriadne ho nasolte a nechajte odstáť aspoň 15 minút, aby pustil vodu. Tým ho zbavíte svojej trpkosti. Po tejto procedúre je pripravený a varenie či pečenie. Opražte si cibuľu a cesnak na olivovom oleji, pridajte cukor a paradajkový koncentrát. Poriadne premiešajte a dávajte si pozor lebo táto hmota sa ľahko pripaľuje.
Potom ako vám zhnedne cibuľka pridajte baklažán a paradajky a podlejte vodou. Všetko duste aspoň 30 – 40 minút, dovtedy kým baklažán nezmäkne ( mali by ste ho rozkrojiť vareškou). Základ by mal byť kompaktný bez nadbytočnej vody. Po jeho vychladnutí, pridajte ocot, kapary a nakrájané olivy a dokorente podľa vlastného uváženia. Všetko poriadne premiešajte a nechajte odstáť v chladničke.
Ak ste ešte nikdy nepoužívali kapary vo svojej kuchyni, tak s nimi zaobchádzajte s mierou, pretože majú veľmi prenikavú chuť, ktorá ostane aj keď ich vopred poriadne premyte.
Odporúčam vám, aby ste si pripravili Caponatu hneď ráno, pretože vďaka kvalitnému odpočinku v chladničke sa premiešajú jednotlivé chute zeleniny. Ak nie ste práve zástancom baklažánu, existuje aj variant z cukety, ktorého chuť je oveľa jemnejšia. Môžete nájsť aj iné varianty, napríklad niekto pridáva aj papriku či čili, no s touto základnou verziou určite nič nepokazíte.
Buon appetito!